Нов тип мултифункционални машини от OKUMA

Новият тип хибридна обработка от Okuma пренася мултифункционалната обработка на следващо ниво.
В Япония марката Okuma отдавна е известна в сектора на производството с понятия като струговане и обработки с мултифункционални машини и с 5-осни центри. Сега, базираната в Япония марка, представя на пазара машини, които могат да извършват тези обработки в едно: фрезоване, струговане, шлайфане, лазерно закаляване и 3D добавяне на метал.
На 28мия Международен панаир на машината през Ноември миналата година в Япония, Okuma представи нова линия машини, проектирани да срещнат изискванията на индустрията по отношение на “just-in-time” производството, умните фабрики, както и на различните обеми серии детайли, които се срещат в инструменталното производство. Търговските иновации на Okuma включват в себе си съвременни 5-осни вертикални обработващи центри и нов тип машини за мултифункционална обработка. Сред акцентите на панаира беше представянето на първите в света мултифункционални машини, предлагащи възможност за фрезоване, струговане и шлайфане, както и за лазерно закаляване и 3D добавяне на метал. Новите модели ще са достъпни в Европа в средата на 2017г.
Проектирани да бъдат първите в света мултифункционални машини от този тип, Okuma MU-6300 V Laser EX и Multus U3000 Laser EX предлагат възможности за фрезоване, струговане, шлайфане, 3D добавяне на метал и топлинна обработка, които обхващат широк аспект от детайли с различни форми и размери. Според Okuma, машини с включена опция за закаляване, осигуряват решения за основни пречки в производството. В сравнение със закаляването чрез стандартна топлинна обработка, процесът е бърз и причинява по-малко изкривяване в резултат на повишена пропускливост. Машините напълно оправдават изискванията на бързото производство и процесно-интензивните приложения.
Laser ЕX серията машини на Okuma осигуряват стабилна лазерна обработка при продължителна работа чрез висококачествения Trumpf лазер, с който разполагат. Машините позволяват лазерното отлагане на метал както за високото, така и за HD производството. Лазерният диаметър от 0.4 до 8.5мм позволява безпрецедентна производителност, независимо от приложението. Машините на Okuma правят възможна 3D обработка, покритие и частична поправка на топлоустойчиви сплави и силно закалени детайли.
Междувременно OSP контролерът на Okuma управлява и следи целия процес, осигурявайки надеждно и стабилно производство на детайли чрез добавяне на материала, сравним с изковки.
Заради тези си характеристики машините отговарят на изискванията за качество дори на най-взискателните приложения и индустрии като например авиационната индустрията.
Допълнителни модели на Okuma с лазерни приложения ще са достъпни съвсем скоро.